Categories
Vata minerala Craiova

Pierderile de caldura la o casa

Casele batranesti nu trebuie vandute… Ca nu se stie. O pandemie, o nebunie, ai unde sa te retragi in caz de nevoie. Iar vara e sanatate curata sa ai activitati prin curte la soare si aer curat. Poate daca vrei sa o tai definitiv din tara, atunci da, poti sa dai “contabilitatea in primire” altcuiva.

Toate bune si frumoase. Suntem la casa, prin curte, sezonul cald, fluturi, albine, flori, legume si fructe prin curte.

Cand se apropie sezonul rece, incepem sa ne facem niste calcule daca vrem sa locuim acolo, ca ne trebuiesc niste lemne de foc.

Lemne pentru foc – incalzirea la casa

In primul rand, pentru cei care au o casa batraneasca dotata cu soba de teracota pe lemne, are un randament nu doar prost, aceste sobe pe lemne au un randament termic prost-prost si foarte prost! Asta e realitatea, ca sa stim de la bun inceput. Nu e vina nimanui, asa erau timpurile, respect pentru bunicii nostri care s-au descurcat asa cum au putut cu ce au avut. Dar sobele trebuie privite fix ca niste piese de muzeu, inca functionale, dar care arunca banii pe geam cand vine vorba de functionalitate si randament.

Randament termic soba de teracota: aproximativ 10% sau altfel spus, pierderi cu caldura de 90%.

Soba de teracota casa batraneasca – pierderi de caldura 90%

Ca sa n-o mai lungim: faci focul in soba si fumul iese pe hornul casei. Odata cu fumul se duce si caldura. Cum iese fumul din casa, asa zboara si banii nostri din portofel, iar caldura …ioc!

Cei care au facut vreodata focul in soba de teracota intr-o casa friguroasa, isi amintesc sigur orele in care au stat in frig pana cand sa se simta putin caldura. Asta inseamna ca soba are o inertie termica mare: se incalzeste greu dar si emana caldura mai mult timp dupa ce focul s-a stins, adica se raceste greu. Fiind facuta din caramida refractara, cam asta face inmagazineaza caldura de la flacara si degaja caldura cateva ore.

Ok, nu o sa mai discutam prea mult problema sobelor, mai sunt si alte variante din metal, (la noi in zona Olteniei si pe langa Craiova le spuneau masina de gatit), pentru ca se incalzesc mult mai repede si poti gati mancare cat timp focul arde in soba, iar alte sobe batranesti au fost modernizate de specialisti contemporani din zona rurala, sa le zicem asa, li s-au facut un up-grade si le-au fost introduse serpentine, pompe de apa si calorifere montate “in paralel” cu soba, tocmai pentru a avea un confort termic si un randament mai bun. Practic, la sobele modificate – imbunatatite se incalzesc mai repede caloriferele (apa incalzita de soba), fiind deja degajata caldura pana se incinge teracota. E ceva, decat nimic… o imbunatatire!

Acum sa zicem ca vrei sa stai o iarna la casa sa vezi cum e, dar nu ai buget de cateva mii de euro ca sa izolezi casa pe exterior. Uneori casele batranesti nu sunt din caramida, poate sunt din chirpici, poate au sa nu fundatie, facute asa cum s-a putut la vremea respectiva. La astfel de case nu se merita sa faci o izolatie termica la exterior. E si scumpa, si pe ce sa o pui ? Pe chirpici ? Exclus!

Daca nu ai buget, nu poti sa faci astfel de improvizatii cum am vazut chiar si prin Craiova, e mai mare rusinea!

Izolare termica incompleta Craiova
Izolare termica partiala Craiova

Bun! Si ce-i facem ? Daca soba de teracota are randament termic slab si de-asta avem ? Daca nu e buget pentru izolare termica asa cum trebuie la exterior ? Si daca mai avem si o casa din chirpici, ce-i facem iarna ?

E cam misiune imposibila, asa e, dar putem imbunatati situatia. Pare asa ca un episod din “Supravietuitorul” sau “Survivor” …

Exista o solutie si ieftina si la indemana oricui pentru a reduce pierderile de caldura prin acoperis.

Retineti ca 50% din pierderile cu caldura sunt prin acoperis – caldura “zboara” in sus.

Pierderi 50% cu caldura prin acoperis

Pe langa faptul ca trebuie sa verifici cat de bine se inchid usile si ferestrele casei (geamuri crapate sau sparte, giurgiuvele neetanse pe unde suiera vantul) mai ai o varianta sa izolezi macar podul casei.

Caldura se duce in sus in camera incalzita si un dop termic ar fi chiar bun, adica ceva care sa nu permita disiparea caldurii in podul casei neincalzit si nelocuit, apoi aruncata afara.

Exista o vata minerala exact pentru acest lucru: se monteaza in podul casei pe jos si tine caldura in camera deasupra careia e montata. Cum ziceam, ca un dop termic. Are si un nume Uniroll Plus si este supranumita mansarda perfecta. Vin sub forma unor suluri sau role, asa cum sunt ambalate saltelele de pat, ca o plapuma facuta sul. Cu asta trebuie inceput la izolarea unei case: solutie ieftina, nu trebuie meseriasi care sa o monteze, nu e nevoie de adezivi, dibluri sau plase de sustinere ca la izolatia exterioara a zidurilor.

Izolare termica in podul casei – reduce pierderile de caldura.

One reply on “Pierderile de caldura la o casa”

Asa este. Corect.
Se mai pierde și la geamuri si la usi căldură multă.
Mai ales daca intri și ieși mereu din casa pe afara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *