Categories
Vata minerala Craiova

Izolarea casei cu vata minerala

Instinctiv, parca toti ne dorim o casa cu o curte mare, aer curat si soare, departe de agitatia orasului. Subconstientul mereu lucreaza si ne dam seama la o varsta ca ceva nu e tocmai ok sa stai intre betoane. Imaginati-va: bloc turn la etajul opt, sa urci si sa cobori cu liftul iar gunoiul sa il arunci pe un tobogan “la vale”, parcari aglomerate si periodic zgomot de renovat apartamentul.

Stiti cum e, sa stai la bloc, nu-i asa? Aici sunt unele cu patru etaje, dar tot aia e … parcari inghesuite si dupa cum arata blocul din stanga, neintelegeri intre vecini: unii vor sa izoleze termic, altii nu. Blocuri petecite cu izolatie la exterior. Etajul 1 are izolatie termica, dar daca nu este o anvelopa termica pe tot blocul, e cam degeaba!

Cartier Rovine Craiova
Cartier Rovine Craiova

Este ok sa vrei sa te muti la casa cu o curte, ceva iarba verde, sa ai locul tau de parcare sau un garaj ar fi ideal, sa mai ai acolo un gratar, un caine adevarat de talie mai mare decat unul de apartament…

O fotografie face cat o mie de cuvinte… nu se va compara niciodata un apartament cu o casa facuta dupa nevoile si gustul estetic al beneficiarului.

Casa langa Craiova
Casa langa Craiova

Cand te-ai hotarat sa faci acest pas, trebuie automat sa iei in calcul incalzirea casei pe timpul iernii.

Retineti: in Romania, minim 180 zile pe an, locuintele trebuiesc incalzite!

Asta inseamna cam 6 luni din 12. Este enorm! Deci, minim 180 zile din an bagam lemne pe foc … fochisti, ce sa mai! …. si asta pentru locuintele din orase precum Craiova (sudul tarii). Pentru orasele mai nordice sau din zone muntoase din Romania, locuintele trebuiesc incalzite chiar si 200 de zile pe an. Big problem! 🙁

E nevoie, clar, sa tii caldura in interior pentru a reduce cheltuielile in sezonul rece si trebuie sa izolezi cumva. Atunci cand ai casuta mai in camp la marginea orasului, si nu mai ai ca la bloc vecin-sus, vecin-jos care sa “te izoleze” de frigul de afara, esti cam expus intemperiilor (vantul si viscolul) care vin sa “fure” din caldura.

Poate suna asa mai pompos, dar e nevoie de o anvelopare termica sau un termosistem cum il mai numesc specialistii (termosistem = sistem de izolare termica). O izolare termica de calitate se face cu ajutorul vatei minerale.

Si ce obtii daca bagi banii in izolare? Pai iarna pastrezi caldura mai mult timp in interior, iar vara tii caldura afara 🙂 Foarte importanta este si calitatea aerului din interior dupa ce am izolat cu vata minerala, calitate care este net superioara, peretii putand sa respire (vom explica ce inseamna ca “peretii trebuie sa respire”, AICI).

Investitia intr-un sistem termoizolant cu vata minerala se va amortiza in cativa ani.

Se economiseste si timp si bani, despre asta este vorba. Nu dorim sa devenim fochisti sase luni pe an pentru ca avem pierderi mari de caldura prin pereti si acoperis, nu-i asa ?

Vom discuta mai tarziu si despre subiectul “pe unde pierde o casa cel mai mult caldura”.

In postarile urmatoare vom intra in detalii in ceea ce priveste vata minerala: cum alegem vata minerala pentru exteriorul si interiorul cladirii, care sunt proprietatile vatei minerale, ce costuri implica si ce materiale se mai folosesc pentru a monta vata minerala, pentru un rezultat final bun.

2 replies on “Izolarea casei cu vata minerala”

Un calcul rapid. Cat costa incalzirea “pe viata” pentru o familie in Romania?
100 euro / luna x 6 luni = 600 euro pe an, cost cu incalzirea.
600 euro x 70 ani = 42000 euro – cam cat o casa!

Exista chiar si un normativ C107 din 2005 care spune ca 180 zile pe an facem focul in casa pentru a ne incalzi in Romania.
S-a studiat chestia asta. Exact cum se stiu zonele cu risc seismic si cum trebuie construite casele in acele zone, la fel cu temperatura mediului a fost facuta o analiza si s-a facut normativul ala.
Cine are timp poate sa dea un search pe Google sa se convinga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *